Suve šljive su bogat izvor vitamina B, C, K i A, minerala kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, kalcijuma, natrijuma i fosfora, kao i biljnih vlakana. Suve šljive sadrže sorbitol i fruktozu koji su prirodni zaslađivači čime pozitivno utiču na smanjenje i regulisanje nivoa šećera u krvi, pa se konzumiranjem ove namirnice smanjuje rizik od dijabetesa.
Upotreba suvih šljiva u ishrani preventivno deluje na pojavu suvoće očiju, noćno slepilo i druge bolesti očiju. Istovremeno, suve šljive pomažu i kod očuvanja tkiva mrežnjače i štite oči od štetnih posledica UV zračenja.
Dnevno konzumiranje tri do četiri suve šljive doprinosi neutralizovanju slobodnih radikala koji štetno utiču na pamćenje, a redovna konzumacija povećava moždane funkcije, koncentraciju, učenje i preventivno deluju na oboljenja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, održavanje gustoće i zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze, posebno kod žena u menopauzi. Konzumacija suvih šljiva doprinosi smanjenju pojava bora i drugih znakova starenja, oštećenja kože i zdravlja kose.
U 100 g suvih šljiva ima oko 268 kalorija.